Καλέστε τώρα: 27420 -20555lias.travel@gmail.com

Τουρκμενιστάν – Γιορτή Νοβρούζ 18/03 Από 1199€ 8ήμερη

Travel Identity

Αρχαίοι δρόμοι και άγνωστοι νομαδικοί λαοί

Ψάχνετε ένα μέρος που δεν μοιάζει με κανένα άλλο

Ψάχνετε για άλλη μια… Βόρεια Κορέα, έναν άλλο πλανήτη που τα πάντα κινούνται σε άλλους ρυθμούς κλτ
Σχεδιάσαμε για εσάς το Τουρκμενιστάν

Ένα ασυνήθιστο ταξίδι στο Τουρκμενιστάν, μια χώρα από τις πλέον απομονωμένες αλλά συνάμα και ένας από τους πιο αυθεντικούς προορισμούς στον κόσμο! Θα περπατήσουμε σε αρχαίους δρόμους που διέβησαν χιλιάδες καραβάνια και στρατιώτες των μεγαλύτερων αυτοκρατοριών της Ιστορίας, θα γνωρίσουμε νομαδικούς λαούς και θα πάρουμε μέρος στην πανάρχαια γιορτή της Νεβρούζ!
Από το Ασγκαμπάτ μέχρι τις αρχαίες πόλεις της Νίσα και της Μερβ, στα χνάρια των αρχαίων δρόμων του μεταξιού, θα ζήσουμε μια ανεπανάληπτη ταξιδιωτική περιπέτεια στα βάθη της Κεντρικής Ασίας…

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, γνωριμία με την ταξιδιωτική μας ομάδα, και το ταξίδι μας ξεκινά με την πτήση μας μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το Άσκαμπατ, στο Τουρκμενιστάν, μία από τις πιο απομονωμένες και συνάμα αυθεντικές χώρες στον κόσμο!

2η ημέρα: ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ

Πρωινή άφιξη στο Άσκαμπατ (Ashgabat), πρωτεύουσα και μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Τουρκμενιστάν. Άμεση εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας, ξεκούραση και στη συνέχεια ξενάγηση και πρώτη γνωριμία με την πόλη.
Παρόλο που αυτή η περιοχή της Κεντρικής Ασίας έχει τεράστια ιστορία, η ίδια η πόλη είναι σχετικά νέα. Παντού στο Άσκαμπατ ξεχωρίζουν οι χαρακτηριστικές κατασκευές και διακοσμητικά από λευκό μάρμαρο, είναι μάλιστα τόσο πολλά που το 2013 το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ονόμασε την τουρκμένικη πρωτεύουσα «Η Λευκή Μαρμάρινη Πόλη» – πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα δούμε συγκεντρωμένα τόσο πολλά καλλιτεχνήματα και κτίρια από λευκό μάρμαρο, όσο εδώ. Η υπόλοιπη ημέρα είναι ελεύθερη. Μπορείτε να σεργιανίσετε στην πόλη για μια πρώτη γνωριμία με το Άσκαμπατ. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το υπέροχο μνημείο των αλόγων Akhalteke, το πάρκο Ιλχάμ (Ylham – Έμπνευση), την εμπορική αγορά Αλτίν Ασίρ (Altyn Asyr) ή την αγορά Γκούλισταν (Gulistan), γνωστή και ως «Ρωσικό παζάρι». Διανυκτέρευση.

3η ημέρα: ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ – ΝΙΣΑ – ΤΕΜΕΝΟΣ ΡΟΥΧΙ – ΑΣΚΑΜΠΑΤ

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην πρωτεύουσα που θα γνωρίσουμε μέσα από εκτεταμένη ξενάγηση. Θα δούμε λοιπόν το Πάρκο και το Μνημείο της Ανεξαρτησίας, τη λεγόμενη Αψίδα της Ουδετερότητας, ένα μνημείο ύψους 75μ. με το περιστρεφόμενο χρυσό άγαλμα του πρώτου Τουρκμένου προέδρου, Τουρκμενμπασί. Στην πανοραμική μας ξενάγηση θα δούμε και το Αλέμ (Alem), το πολιτιστικό κέντρο του ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στον κόσμο ρόδα λούνα-παρκ, ύψους 47,6 μ. (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του βιβλίου Γκίνες). Συνεχίζουμε με την επίσκεψή μας στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης και το Halk Hakydasy, το μνημείο που φτιάχτηκε σε ανάμνηση όσων έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη του Γκεόκ Τεπέ, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και όσων χάθηκαν στο σεισμό του 1948 που χτύπησε το Άσκαμπατ. Το πιο λαμπρό μνημείο της πόλης ωστόσο είναι εκείνο που αντανακλά το αρχαίο κλέος της περιοχής και της Παρθιανής αυτοκρατορίας. Οι Παρθιανοί δημιούργησαν έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της αρχαιότητας όσον αφορά την Κεντρική Ασία, ήταν μάλιστα εκείνοι που κατάφεραν να ανακόψουν την προς ανατολάς επέκταση των Ρωμαίων. Θα πάρουμε μια γεύση από τη λάμψη της Παρθιανής αυτοκρατορίας με την επίσκεψή μας στην αρχαία Νίσα, την πρωτεύουσα των Παρθιανών, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2007.

Στην ξενάγησή μας θα δούμε ακόμα το τέμενος με το μαυσωλείο του Τουρκμενμπασί, ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Κεντρικής Ασίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα: ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ – (ΓΙΟΡΤΗ ΝΟΒΡΟΥΖ) – ΑΣΚΑΜΠΑΤ

Σήμερα θα δούμε από κοντά τους εορτασμούς του σπουδαίου φεστιβάλ Νοβρούζ, γιορτή που οι λαοί της περιοχής διατηρούν εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια (το λιγότερο!), εορτάζοντας τη γέννηση της άνοιξης. Η γιορτή έλκει την καταγωγή της από την Περσία και τον αρχαίο ζωροαστρισμό, το όνομά της μάλιστα σημαίνει «Πρωτοχρονιά» στα φαρσί, καθώς για τους αρχαίους Πέρσες σηματοδοτούσε την πρώτη ημέρα του νέου έτους. Σήμερα, η γιορτή προσελκύει κόσμο από όλες τις μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, οι οποίες μάλιστα εκπροσωπούνται από υψηλά ιστάμενους αντιπροσώπους, και διοργανώνεται στην κοιλάδα του Αχάλ, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Άσκαμπατ. Σ’ αυτή τη γραφική τοποθεσία λοιπόν στήνεται ένα τεράστιο υπαίθριο πανηγύρι, όπου θα δούμε ένα αυθεντικό τουρκμένικο χωριό από «γιούρτες», τις τοπικές παραδοσιακές καλύβες. Θα παρακολουθήσουμε την παραδοσιακή λαϊκή γιορτή, το πολύχρωμο παζάρι με κάθε λογής από χειροτεχνήματα (μουσικά όργανα, αναμνηστικά, χαλιά, κοσμήματα, κεντήματα και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε). Η γιορτή συνοδεύεται από μουσικές και πανάρχαιες μελωδίες, και τραγούδια από τους Μπάκσι, τους τραγουδιστές-αφηγητές που έχουν ένα δικό τους, ξεχωριστό τρόπο που μαγεύει τους ακροατές. Στο φεστιβάλ θα δούμε ακόμη αναπαραστάσεις χαρακτηριστικών ιστορικών μνημείων του Τουρκμενιστάν, που με την παρουσία τους μας μεταφέρουν ακόμη πιο εύκολα στο κλίμα και την ατμόσφαιρα των αρχαίων καιρών… Επιστροφή στο Άσκαμπατ. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα: ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ – ΑΝΑΟΥ – ΜΑΡΥ – ΜΕΡΒ – ΜΑΡΙ (ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ)

Πρωινή αναχώρηση οδικώς για το Μάρυ. Καθοδόν επισκεπτόμαστε το Ανάου για να δούμε τα ερείπια του τεμένους Seyitjemaletdin (15ος αι.), από όπου συνεχίζουμε την πορεία μας μέχρι το Μάρυ. Άφιξη στην πόλη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Αφού πάρουμε γεύμα και ξεκουραστούμε για λίγο, ξεκινάμε την ξενάγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μερβ.

Η Μερβ γνώρισε μία μακρά περίοδο ακμής από την εποχή των Σελευκιδών και μετά. Πλην της γεωγραφικής του θέσης, υπήρξε και μείζον μεταποιητικό κέντρο – βρέθηκαν κόκκοι βαμβακιού από τον 5ο αι. και εργαστήριο χάλυβος από  τον 10ο αι. Φαίνεται ότι η όαση του Μerv ανήκε στο λεγόμενο «Αρχαιολογικό Σύμπλεγμα της Βακτριανής – Μαργιανής» την εποχή του χαλκού. Παρά το γεγονός ότι περιήλθε στην εξουσία των πολλών κατακτητών της περιοχής, ήταν μία κοσμοπολίτικη πόλη, όπως φαίνεται από τις πολλές θρησκείες που συνυπήρξαν εκεί: Νεστοριανοί Χριστιανοί, Βουδιστές, Μανιχαϊστές και Ζωροάστρες. Υπήρξε μάλιστα από τις πρώτες πόλεις που κατακτήθηκαν από τους Άραβες και απετέλεσε ορμητήριό τους για την κατάκτηση της Κεντρικής Ασίας. Η εξέλιξή της διακόπηκε βίαια το Φεβρουάριο του 1221, όταν ο γιός του Τζένκινς Χαν, ο Tolui, έσφαξε όλο τον ήδη παραδοθέντα πληθυσμό – λέγεται ότι σφαγιάστηκαν περί το ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως τους επισκέψιμους χώρους του Erk-Kala, μία από τις πρωταρχικές φάσεις, το Gaur-Kala της Ελληνοβακτριανής εποχής και το μαυσωλείο του Sultan Sanjar, του τελευταίου ηγεμόνα πριν την κατάκτηση της πόλης από τις τουρκομανικές φυλές. Η Μερβ αποτελούσε επίσης κομμάτι του Βόρειου Δρόμου στον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού, εξυπηρετώντας κυρίως τα εμπορικά καραβάνια που έρχονταν από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας και πέρα από τον ποταμό Ώξο. Μετά τη Μερβ ο δρόμος συνέχιζε προς τα δυτικά και την παλιά πρωτεύουσα της Παρθίας, την Εκατόμπυλο, τη σημερινή Damgham, διέσχιζε το βόρειο Ιράν, συνέχιζε νότια της Κασπίας προς τη Χαμαντάν και τις αρχαίες δίδυμες πόλεις Σελευκεία και Κτησιφώντα κοντά στη Βαγδάτη, στον ποταμό Τίγρη. Αφού ξεναγηθούμε στον εκτενέστατο αρχαιολογικό χώρο, επιστρέφουμε στη Μάρυ. Διανυκτέρευση.

6η ημέρα: ΜΑΡΙ – ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ (Πτήση) – ΝΟΜΑΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ YERBENT – ΝΤΑΡΒΑΖΑ

Πρωινή μετάβαση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Άσκαμπατ. Άφιξη στην πρωτεύουσα. Το απόγευμα θα μεταβούμε οδικώς, με 4×4, στην Νταρβάζα. Καθοδόν, θα κάνουμε μία στάση για να επισκεφθούμε το νομαδικό χωριό Yerbent, για να δούμε από κοντά τη ζωή και την καθημερινότητα στην τουρκμένικη έρημο: θα δούμε τις τυπικές τουρκμένικες καλύβες (γιουρτς), τις περίφημες δρομάδες (αραβικές καμήλες), τους πηλόκτιστους φούρνους που οι ντόπιοι αποκαλούν ταμντίρ (tamdyr) και πολλά ακόμα στοιχεία που συνθέτουν τη ζωή στην έρημο και την κάνουν εφικτή… Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας φτάνουμε στη Νταρβάζα (Darvaza). Θα εξερευνήσουμε τους αμέτρητους κρατήρες αερίου, πολλοί από αυτούς είναι γεμάτοι νερό, άλλοι γεμάτοι θείο και λάσπη. Ο πιο εντυπωσιακός από όλους είναι φυσικά ο μεγάλος φλεγόμενος κρατήρας, ένα θέαμα που σίγουρα θα μας κόψει την ανάσα. Αφού πάρουμε το δείπνο μας, θα δούμε ξανά τον φλεγόμενο κρατήρα την ώρα που θα πέφτει ο ήλιος, ένα θέαμα δυο φορές πιο εντυπωσιακό από αυτό που είδαμε νωρίτερα. Διανυκτέρευση σε γιούρτες.

7η ημέρα: ΝΤΑΡΒΑΖΑ – ΚΟΥΝΙΑ-ΟΥΡΓΚΕΝΤΣ – ΝΤΑΣΟΓΚΟΥΖ – ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ (Πτήση)

Πρωινή αναχώρηση από τη Νταρβάζα και μετάβαση οδικώς στο Κούνια-Ουργκέντς. Παρότι το όνομά του σημαίνει «Νέο Ουργκέντς», κάθε άλλο παρά νέο είναι, καθώς η πόλη αναφέρεται ήδη στην επιγραφή του Behistun του Δαρείου του Μέγα το 520 π.Χ. καθώς και στη Ζωροαστρική Avesta ως Urva και Urga. Η ίδρυσή της  ανάγεται στον 6ο-7ο αι. π.Χ. Η στρατηγική γεωγραφική της θέση στη διασταύρωση των καραβανιών, των Δρόμων του Μεταξιού και των δρόμων προς το Βορρά, προς τον Βόλγα, την κατέστησε ισχυρή και πλούσια, έδρα του βασιλείου της Χορασμίας. Μετά την κατάκτησή της από τον Τζένκινς Χαν αποτέλεσε μέρος της “Χρυσής Ορδής”, ξανακτίστηκε και κοσμήθηκε με πλείστα αρχιτεκτονήματα. Η πόλη καταστράφηκε και πάλι από τον Ταμερλάνο το 1388. Το 1646 ο Ώξος άλλαξε τον ρου του και η πόλη εγκαταλείφθηκε, έως ότου το χανάτο της Χίβα, του οποίου ήταν μέρος, κατασκεύασε το κανάλι Chanyap και η πόλη ξανακατοικήθηκε. Φθάνοντας, θα επισκεφθούμε τον μιναρέ Kultuk Timur, τον ψηλότερο της Κεντρικής Ασίας, καθώς και τα μαυσωλεία Sultan Tekesh, II Arslan (το παλιότερο ιστορικό κτίριο της πόλης), Turabek Hanum, Najmuddin-Kubra, Sultan Ali καθώς και το λόφο Kyrk Molla. Μετά την περιήγησή μας θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο της πόλης Ντασογκούζ, από όπου θα πετάξουμε για το Άσγκαμπατ. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Μετά τα μεσάνυχτα, μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής.

8η ημέρα: ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ – ΑΘΗΝΑ

Άφιξη αυθημερόν στην Αθήνα.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  18/3/2019 – Αναχώρηση από Αθήνα  – Τιμή από 1199€

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
Double Room 1199 € 740 €
Twin Room 1199 € 740 €
Triple Room 1199 € 740 €
Single Room 1549 € 740 €

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1850

18/03/2019

ΑΘΗΝΑ –  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

14:30

16:55

ΤΚ  322

18/03/2019

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ  – ΑΣΚΑΜΠΑΤ

21:35

03:20 +1

ΤΚ  323

25/03/2019

ΑΣΚΑΜΠΑΤ –  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

04:15

06:30

ΤΚ 1845

25/03/2019

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:35

09:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒAΝΟΝΤΑΙ

 •  Αεροπορικά εισιτήρια μέσω ενδιάμεσου σταθμού.
 •  Ξενοδοχεία 4*, εκτός από την Νταρβάζα όπου η διανυκτέρευση γίνεται σε γιούρτα (τοπική παραδοσιακή καλύβα).
 •  Πλήρης διατροφή.
 •  Περιηγήσεις, ξεναγήσεις και είσοδοι στα διάφορα αξιοθέατα, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
 •  Οδικές μεταφορές με κλιματιζόμενα πούλμαν και 4×4.
 •  Εκδρομή και ξενάγηση στην αρχαία Νίσα.
 •  Εκδρομή και  ξενάγηση στην αρχαία Μερβ
 •  Επίσκεψη στο παραδοσιακό φεστιβάλ Νοβρούζ.
 •  Τοπικός ξεναγός.
 •  Έμπειρος Έλληνας αρχηγός.
 •  Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Αναχωρήσεις από Κύπρο

 • Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει) εκτός από εισόδους σε μουσεία και αξιοθέατα καθώς και έξοδα προσωπικής φύσεως, ποτά αναψυκτικά κλπ.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 •  Φόροι αεροδρομίων, βίζες,  επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 740 €

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Your Review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Rate this by clicking on a star below: *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Translate »